Reporters Qruli

Revista digital. INS Pla de l'Estany – Banyoles

El tartamudeig

El tartamudeig és un trastorn de la parla en què les paraules, els sorolls o les síl·labes es repeteixen. Aproximadament, un 20% de nens entre els 2 i 5 anys pot patir-lo. D’aquests, un 1% dels nens no els desapareix i, a més, els pot empitjorar al llarg dels anys. Cal dir que sol ser més comú entre els homes que entre les dones.

 

Les causes d’aquest trastorn de la parla poden ser diverses, des d’una causa hereditària fins a alguna lesió cerebral o, rarament, a un trauma emocional. Tot i que hi ha molts tractaments pel tartamudeig, no n’hi ha cap que funcioni al cent per cent. De fet, existeixen medicaments que s’han de deixar amb el temps perquè tenen efectes secundaris. Així mateix, també hi ha aparells electrònics, com l’Smalltalk, que ajuden a parlar bé. L’Smalltalk consta d’uns auriculars que fan que l’usuari escolti la seva veu normal, i si vol, més greu o més aguda. Redueix el tartamudeig un 70-80% de forma immediata.També es poden fer teràpies de logopèdia perquè donen eines per a parlar més fluidament i suau.

tartamut

                                                Fotografia de http://smalltalk.com.mx/

Normalment, qui pateix aquest trastorn n’és conscient i no li agrada, perquè se sent incòmode. Tot plegat, fa que normalment s’espanti a l’hora de comunicar-se amb persones que no coneix prou bé. En parlar en públic sol posar-se nerviós i, a més a més, s’accentua aquest problema de la parla quan s’és tímid. En aquest sentit, és de gran ajuda treballar la seguretat i l’autoestima per evitar la vergonya a parlar.

Alba Roura

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 4 Desembre 2014 by in General and tagged , .
%d bloggers like this: