Reporters Qruli

Revista digital. INS Pla de l'Estany – Banyoles

RELIGIÓ O SEGURETAT?

En el món hi ha moltes religions: la cristiana, la musulmana, la budista.. i cada religió té els seus rituals, les seves festes i els seus costums. Quan la gent emigra a altres països, pot fer dues coses: integrar-se a la cultura i a la religió del país, o endur-se la seva religió i cultura al país d’acollida. Qualsevol de les dues opcions, pot comportar algun problema d’acceptació i demana un esforç de tolerància per part dels afectats.

En el cas concret de les dones i les noies musulmanes arribades a Catalunya, es troben en una situació difícil, perquè la seva religió té uns preceptes que no són compartits o compresos pels catalans. I no ho són perquè desconeixem el significat de la religió musulmana. Al seu torn, els musulmans nouvinguts desconeixen també el significat de la religió cristiana i dels costums i la cultura dels catalans. Val a dir que la religió es un fet que cada persona practica perquè ho sent de cor i no perquè estigui obligada.

Un dels dilemes que vivim avui és el del mocador, el hijab, el xador o el burca. És un dilema perquè és un tret distintiu i religiós, cosa que és malvista pels catalans. I per què és mal vist?  Potser perquè ens fa por la diferència, potser perquè es un retorn al passat…  no ho sé ben bé, però cada persona té la possibilitat de pensar el que vulgui o pugui.

En alguns centres educatius públics, com ara el nostre institut, les noies musulmanes no poden dur el mocador en casos concrets, com per exemple a l’hora de fer exàmens, als laboratoris,  als tallers de tecnologia o a les classes d’Educació Física. ¿Han de poder entrar a les classes sense que les obliguin a treure’s el mocador i, per tant, posant límits per seguir la seva religió?¿O la seguretat va per sobre la religió?

Hi ha qui considera una mica ridícul treure’s el mocador en unes classes específiques, perquè creuen que posar-se el mocador en un lloc públic no hauria d’afectar a ningú. Portar el mocador no implica necessàriament exposar la en públic. En la meva opinió,el nostre centre es prioritza la seguretat dels alumnes per davant de la religió. Això està bé, perquè a l’institut no es ve a practicar religió sinó que venim a estudiar. Hem d’entendre que dur mocador és una decisió personal que no molesta a ningú, tot i que davant de certs perills val la pena no jugar-se-la.

FÀTIMA CHATATE I AISATA CAMARA2014-01-21 11.37.31

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 21 gener 2014 by in General, Opinió and tagged .
%d bloggers like this: